Blogs

Paard in het verkeer, ben jij het gevaar of krijg jij het gevaar?

Ik woon in de Randstad en dat is met buitenritten niet echt ideaal. We moeten zeker 20 minuten stappen voor we bij een bos zijn, dus we zijn veel in het verkeer. Uiteraard passen we op, we rijden netjes rechts, wanneer mogelijk in de berm, we geven keurig richting aan, trainen onze paarden goed en wanneer de paarden nog in training zijn dragen sommige van ons zelfs een geel hesje om aan te geven dat ze in opleiding zijn.

Maar het maakt toch iets los in mensen als ze ons zien. Wildvreemden vinden het echt belangrijk om ons te vertellen wat een nare beesten we hebben, dat ze ons niet willen zien, dat we daar niet horen. Ook brengen ze ons in gevaar. Mensen geven extra gas, gillen even (ja, ook volwassenen 😨), leren kinderen om lelijk te doen, toeteren extra en ze snijden ons zelfs af.

Zelf heb ik zelfs 2 keer een aanrijding meegemaakt. Vorige zomer is mijn paard geschept door een auto. De bestuurder wilde ons heel graag inhalen en zag geen nood voor afstand. En een paar weken terug is mijn dochter met pony aangereden door een fietser. Ze moest langs een stilstaande auto en liep daardoor midden op de weg. Vervolgens deed iemand wat onverwachts en de pony deed een stap opzij. Maar de fietser achter ons vond het nodig om in te halen (terwijl we de stilstaande auto passeerden) en schrok van de pony. De fietser was al naast mijn dochter en besloot te bellen. Tja, de pony had dat niet verwacht. Hij stapte weer opzij en voor we het wisten lag de fiets (zonder fietser gelukkig) onder zijn benen. Het vreemde is dat ik bij beide ongelukken eerst ruzie heb gehad met de andere partij. Ze kijken namelijk niet naar ons, zowel de auto als de fiets waren belangrijker dan onze paarden en wij zelf. Er was namelijk schade en wij moesten oprotten.

Vorige week reed ik met mijn moeder buiten en haar jonge pony. Mijn moeder had keurig haar in opleiding hesje aan ( te koop via de site). Maar in plaats van sympathie te kweken vonden alle scooterrijders het nodig om juist extra herrie te maken en dichterbij te komen. Er was zelfs een moment dat de pony opzij sprong en de scooterrijders ons nog dingen toe riepen ook.

En zelfs in het bos zijn we niet veilig. Mensen rennen op het ruiterpad, laten honden los op het ruiterpad en je aanvallende hond terug roepen is ook echt niet vanzelfsprekend.

Wat maakt het dat mensen zo getriggerd worden door ons en onze paarden? Wat zorgt ervoor dat ze ons, de paarden en toch ook zichzelf in gevaar brengen. Ik heb talloze voorbeelden van gevaarlijke situaties en ik denk jullie ook. Zien wij er gevaarlijk uit voor anderen? Ik nodig mensen die zo lelijk doen graag uit voor een gesprek. Wat zou het fijn zijn als we aardig kunnen doen tegen elkaar. Onze wereld zou in ieder geval een stuk veiliger zijn.

Veiligheidsvest kijk uit in opleiding

Contactinformatie

info@noblespirithorses.nl

KVK: 80816606

BTW: NL003492948B77

Algemene voorwaarden

Gipskruid 6

2925DA 
Krimpen aan den IJssel